Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ

Τον Απρίλιο του 2008 οι μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας κατέβηκαν σε απεργία. Με αυτήτους την κίνηση ξύπνησαν τους εφιάλτες κάθε λογής μικρού και μεγάλου αφεντικού. Με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν για αυτό. Την ώρα της συγκέντρωσης οι ντόπιοι ιδιοκτήτες οργάνωσαν αντί-συγκέντρωση και οπλισμένοι με ξύλα και καραμπίνες επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους εργάτες και ξυλοκοπούσαν όποιον έβρισκαν. Τελικός απολογισμός τουλάχιστον τέσσερις εργάτες στο νοσοκομείο.
    Τον Μάιο του 2012 οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας σήκωσαν και πάλι κεφάλι. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν προετοιμασμένοι και απάντησαν στη βία που αντιμετωπίζουν
καθημερινά. Έτσι το βράδυ της Κυριακής 13/5 οι συγκεντρωμένοι μετανάστες δεν έμειναν παθητικοί απέναντι στη διαρκή υποτίμησή τους και διεκδίκησαν την παρουσία τους στην κεντρική πλατεία. Διεκδίκησαν το δικαίωμα να υπάρχουν. Από τη Δευτέρα 14/5 κατέβηκαν ξανά σε απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους αλλά και αύξηση του μεροκάματου.
    Στις συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν το στρατόπεδο απέναντι από τους μετανάστες αποτελούνταν από τους συνήθεις υπόπτους. Μεγαλοτσιφλικάδες αλλά και μικρο-αφεντικά, μπάτσους, τσιράκια και λοιπούς υποτακτικούς της εξουσίας. Οι ευυπόληπτοι λοιπόν κάτοικοι της περιοχής συστρατεύτηκαν απέναντι στο εφιαλτικό (γι’ αυτούς) σενάριο της διεκδίκησης από τους σκλάβους μιάς καλύτερης ζωής με αξιοπρέπεια.
Ο ρατσιστικό λόγος, που τόσο πολύ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών κυριάρχησε. Αφεντικά και ΜΜΕ προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα. Με σενάρια που αναιρεί το ένα το άλλο επιδιώκουν να διατηρηθεί το καθεστώς εξαίρεσης για τους μετανάστες. Οι «αόρατοι» που δεν έχουν δικαιώματα, πρέπει να αποδέχονται μονάχα υποχρεώσεις μόνιμης υποταγής. Μέχρι στιγμής απειροελάχιστες φωνές επιχειρούν να αναδείξουν τον αγώνα των εργατών γης.
   Μετά τις συγκρούσεις της Κυριακής, ο συρφερτός αφεντικών και υποτακτικών από τη μία απειλεί πως θα πάρει το νόμο στα χέρια του, αλλά από την άλλη ζητά από τους φορείς να βρουν μια λύση γιατί προφανώς χρειάζονται τους εργάτες γης. Τόσα χωράφια έχουν άλλωστε. Με την απαραίτητη -για τους εργοδότες- συνδρομή της αστυνομίας συλλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται αρκετοί από τους μετανάστες. Αποδεικνύεται περίτρανα πως το σύνθημα «έξω οι ξένοι» αποτελεί μια πολύ καλή δικαιολογία για να μπορούν τα αφεντικά από τη μία να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους κυνηγημένους από παντού μετανάστες και από την άλλη να αποπροσανατολίζουν τμήματα των καταπιεσμένων για τους πραγματικούς υπαίτιους της δικιάς τους εξαθλίωσης.
    Τα χαρακτηριστικά που έχει ο αγώνας των εργατών γης στη Μανωλάδα δείχνει το δρόμο και στους υπόλοιπους μετανάστες εργάτες. Ο αυθόρμητος χαρακτήρας του και η βίαιη αντιπαράθεση με τα αφεντικά αποδεικνύουν πως ακόμα κι αν βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού μπορούμε να απαντήσουμε στην εκμετάλλευση και την καταπίεση που ζούμε. Αποδεικνύει πως τα αφεντικά όχι μόνο δεν είναι παντοδύναμα, αλλά θα τα βρίσκουν σκούρα αν είμαστε οργανωμένοι και αποφασισμένοι για όλα. Στα τόσα χρόνια καπιταλιστικής ανάπτυξης γλυκαθήκαμε με τα αποφάγια που μας πέταγαν τα αφεντικά και αρνούμασταν να δούμε πως για όλα αυτά που «απολαμβάναμε» εμείς εδώ, κάποιοι άλλοι βίωσαν τον πόλεμο και την οικονομική καταστροφή. Αρνούμασταν να δούμε πως η «ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας είναι ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων μεταναστών. Όπως είναι και οι φράουλες από τη Μανωλάδα.
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο χώρο του ΜΕΤΡΟ “ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ”
Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΛ.ΤΑ
Εργάτες, εργάτριες από το χώρο του βιβλίου – εφημερίδα τοίχου ” ο βιβλιοφρικάριος”
Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυδρόμηση- Ταχυμεταφορά
Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων – Ανέργων